Psychology

Кибертормозът- какво представлява и как да разпознаете,че вашето дете е жертва? (част 1)

Здравейте!
Тази седмица имам малко повече свободно време и реших да се заема с първия си пост тук, свързан с психология.Ще си поговорим за едно сериозно и ,за съжаление, често срещано явление в нашето съвремие,а именно – кибертормозът.

Електронната комуникация вече е голяма част от нашето ежедневие. В момента тя е представена най-вече от мобилните телефони и интернет. По този начин, голяма част от нашия живот се пренася в света на електронното. Това безспорно има своите плюсове – бърза и достъпна връзка с другите хора и достъп до огромно количество информация. Но се появяват и много минуси- през интернет може да комуникирате,но и да се скарате, да бъдете нагрубени, да станете жертва на измамници и други. Важно е да се справим с посегателствата както в реалния, така и във виртуалния свят.

CyberBullying.jpg

Кибертормозът се извършва посредством интернет и мобилните телефони. Има много имена, като терминът ”кибертормоз” за момента се е наложил най-широко. Този вид тормоз е подобен на този в реална среда,но свързан с възможностите и ограниченията на технологиите. Има я злонамереността,както и целенасочено желание да се навреди,дисбаланс на силата ( жертвата не може да се защити успешно), многократно и продължително във времето повторение.

Основните форми на кибертормоз са: 

През мобилен телефон. Тук се включват заплашителни обаждания, говорене на неприятни неща, обиди, изнудване, подигравки, намеци и други. Освен обажданията, към кибертормоза спадат и всякакви злонамерени текстови и мултимедиини съобщения (SMS/ MMS). Кибертормоз е даването на мобилния номер на детето на други лица, без негово съгласие,както и обаждането от негово име на роднини и приятели. Към категорията спада и снимането с мобилен телефон и разпространяването на снимки или видео без съгласието на детето, както и на материали, които уронват достойнството му, унижават го или го представят в неблагоприятна светлина.

През интернет. Тук спектърът на поведения, които се окачествяват като тормоз е още по-голям. Най-често кибертормозът е под формата на клюки или слухове в социалните мрежи, като Фейсбук. и чатовете и програмите за незабавни съобщения (като Скайп). Това е един вид продължение или прехвърляне на традиционната форма на индиректен тормоз в интернет пространството. Други форми са пращането на съобщения с обиди,заплахи,подигравки и други. Краденето на идентичност също е форма на кибертормоз- било то пращане на съобщения от името на някой познат на дететодо него или от името на детето до негови познати, без то да е съгласно. Към краденето на идентичност спада и краденето на пароли и разбиването на акаунти(непозволено влизане в чужди профили или имейли). Често срещано е и разпространяването на снимки или клипчета, които унижават детето.

large-cyber_bully_laptop_11655-2

Признаци, че детето може да е жертва на кибертормоз.

Типични признаци, които показват,че детето е тормозено са ограничаването на контактите с други деца, намаляването на успеха в училище, честото мрачно и раздразнително настроение. Специфични признаци, сочещи към кибертормоз са:

1.Рязка смяна в настроението след използване на интернет- детето може да изглежда разтроено,нервно или уплашено
2.Внезапно спиране на компютъра или излизане от интернет.
3.Пълно нежелание да се обсъжда дори най-общо за какво е говорило с другите или какво пишат за него другите в чата, социалните мрежи и др, както и затваряне на детето в себе си след престой в интернет.
4.Някой се обажда по мобилния телефон на детето и то внезапно затваря, често без да е казало нищо.
5.Изглежда мрачно,нервно или уплашено след обаждане или получаване на съобщение на телефона си; понякога може да е последвано от бързо триене на съобщението или номер от паметта на телефона
6.Когато получи съобщение, става предпазливо и боязливо още преди да го е прочело.

Надявам се да съм била полезна. Ще има и част 2 на поста, в която ще ви разкажа какви стъпки да предприемете,ако детето ви е тормозено в киберпространството.

Ако поста ми ви е харесал,цъкнете по един лайк или ми напишете коментар,много ми помага.Благодаря и до следващата седмица.

Снимки: интернет 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s